Ваздух у Србији убудуће ће се мерити по оштријим европским критеријумима: Већ од октобра вредности ће бити упозоравајуће

Влада Србије донела је закључак о примени европског индекса квалитета ваздуха. Еколози кажу ово је важна вест, јер ће слика о загађењу ваздуха убудуће бити реалнија, али се поставља питање да ли ће то више бринути грађане.

Београдски ваздух, у јунском дану, на 25 степени је добар, каже сајт Беоеко, што значи да боравак на отвореном не представља ризик за већину становништва.У будућности, међутим, квалитет ваздуха мериће се европским критеријумима, који су далеко оштрији.

“Шабац, Нови Пазар, Чачак, Косјерић Пирот, чак и Крагујевац… они ће сви већ тамо од половине октобра почети да буду црвени, љубичасти и браон и тако ће бити до краја године”, рекао је за Еуронеwс Србија Дејан Лекић из Националне еколошке асоцијације.

Климатолог Владимир Ђурђевић истиче да ћемо бити чешће у црвеним зонама, а повремено и у љубичастим, које су опасне за све грађане.

Према садашњем мерењима, ваздух у Србији сврстава се у пет категорија: одличан, добар, прихватљив, загађен и јако загађен. Европски индекс не познаје одличан ваздух, већ само добар, прихватљив, средњи, лош, веома лош и изузетно лош.

© Интернет друштво Србије | 2024